Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 12.06.2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Raul Balogh
Titlul articolului: Marko Bela lasat balta de restul coalitiei
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/marko_bela_lasat_balta_de_restul_coalitiei-5787.html


 

UDMR pierde teren in coalitie in privinta legii privind statutul minoritatilor, fapt ilustrat si de reuniunea de luni seara. Nu numai PD, dar nici PNL si PC nu sint de acord cu varianta dorita de Uniune. Ieri, si deputatii din Comisia Juridica au protestat la unison.

Reuniunea de luni seara a coalitiei a aratat ca nu doar PD doreste modificarea proiectului, ci si PNL si PC. S-a decis ca liberalii si democratii sa formeze o comisie mixta, care sa formuleze amendamentele Aliantei la statutul minoritatilor pe baza recomandarilor Comisiei de la Venetia.

Cum acest fapt a nemultumit UDMR, este posibil ca zilele acestea sa aiba loc o reuniune a celor patru presedinti ai partidelor din coalitie, cu medierea lui Calin Popescu Tariceanu, plecat pina astazi la Bruxelles. Ramine de vazut cum o va face, dat fiind ca, ieri, Boc a declarat din nou ca nu voteaza statutul decit cu modificari care sa dea institutiilor minoritatilor nationale mai putina autoritate. "Romania trebuie sa se raporteze la standardele internationale si sa nu fie un poligon de incercare pentru drepturi care nu exista. Nu cred ca avem nevoie de suprastandarde in materie de drepturi ale minoritatilor", a spus Boc.

Parlamentarii se revolta

Ieri, la Comisia juridica din Camera Deputatilor, toti cei prezenti, cu exceptia reprezentantilor UDMR, au criticat legea minoritatilor intr-un fel sau altul. Presedintele CNA Ralu Filip, prezent la sedinta, a cerut sa fie eliminate din proiectul legislativ toate dispozitiile care vin in contradictie cu legea audiovizualului. Deputatul PNL Traian Dobre a avut un punct de vedere foarte transant in legatura cu statutul minoritatilor, insa a tinut sa precizeze ca este un punct de vedere personal. "M-am uitat pe lege si este incredibil ce am vazut. Inclusiv un ofiter de politie de la Iasi trebuie sa invete limba maghiara, pentru ca sa se poata intelege cu un minoritar care trece prin oras. Este o lege de neacceptat", spune liberalul. A fost urmat de deputatul PSD Titus Corlatean, care a criticat la rindul lui legea in toate aspectele. La sfirsit, el a intretinut un dialog cu presedintele comisiei, conservatorul Sergiu Andon, care l-a intrebat: "In perioada in care PSD a fost la putere, UDMR v-a santajat, a incercat sa va forteze mina pentru a-si materializa prioritatile?". Raspunsul a venit prompt: "Puteti considera ceea ce va spun drept avertizare colegiala. Aceste chestiuni extrem de sensibile se negociaza, se discuta si se stabilesc in concordanta cu Constitutia si legile internationale". El a fost urmat de deputatul PD Daniel Buda, care a invirtit si el cutitul in rana membrilor UDMR. "Daca era sau nu nevoie de aceasta lege, vom stabili prin vot. Ea insa consfinteste niste realitati. PD va sustine aceasta lege, dar doar dupa ce vom extirpa in mod chirurgical toate prevederile care sint anticonstitutionale sau creeaza suprastandarde", a conchis Buda.

Care este miza conflictului

Marul discordiei il reprezinta infiintarea Consiliilor Nationale ale Autonomiei Culturale. Fiecare minoritate poate infiinta un asemenea Consiliu, prin alegeri desfasurate in cadrul etniei respective. Conform proiectului, Consiliile trebuie obligatoriu consultate, iar acordul lor este decisiv cind vine vorba despre infiintarea, desfiintarea, organizarea sau functionarea unor institutii de stat cu predare in limba materna. La fel si in cazul subunitatilor cu predare in limbile minoritatilor nationale din cadrul scolilor sau universitatilor de stat multiculturale, de genul Universitatii Babes-Bolyai. Numirea sau schimbarea conducerii acestor unitati se face numai cu acordul Consiliului. Acesta selecteaza manualele alternative si se pronunta asupra programei scolare pentru limba materna si istoria minoritatii respective. Fara acordul Consiliilor nu pot fi numiti sefii redactiilor in limbile minoritatilor nationale de la posturile publice de radio si televiziune. Nici institutiile publice de cultura in limbile minoritatilor nu pot fi infiintate sau desfiintate fara acordul consiliilor autonomiei. Pedistii doresc ca acordul acestor Consilii sa fie unul consultativ, nu un asa-numit drept de veto. In schimb, UDMR doreste ca minoritatile sa aiba cuvintul decisiv, considerind ca reducerea prerogativelor Consiliilor ar face ca legea sa fie lipsita de sens.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.